Nieuws uit 2009 en ouder>>

Nieuws uit 2009 en ervoor

SP Westland houdt enquete over sluiting zwembaden >>
foto's van de feestactiviteiten ivm 75 jaar de Waterman! >>
Zwemfeest voor de kinderen in de Waterman! >>
Optisport: De Waterman 75 jaar >>
Gezocht: 75 jaar Waterman in beeld >>
De Waterman: 75 jaar >>
Op 3 maart 2010 zijn er Gemeenteraadsverkiezingen. >>
Persbericht Met Waterman Natuurlijk! in Zee >>
21 juli 2008: Citaat van website CDA Westland >>
Op woensdag 1 juli was het schitterend weer en dat was te zien buiten de waterman! >>
30 juni presentatie van de plannen van “Een nieuwe toekomst voor De Waterman“ van “lasten naar lusten" >>
16 april 2009: Hierbij onze bijdrage aan de zwembaddiscussie; Hoe beoordeel je zwembaden? >>
27 april 2009: Start zwemseizoen de Waterman 2009 >>
Persbericht Waterman Natuurlijk!: Plan “de Waterman” gepresenteerd aan gemeente. >>
De laatste weekenden dat de Waterman open was, waren druk bezocht door het mooie weer! >>SP Westland houdt enquete over sluiting zwembaden

De afdeling Westland van de Socialistische Partij houdt zondag 30 oktober een enquête onder bezoekers van zwembad De Hoge Bomen in Naaldwijk om hun mening te peilen over de gemeentelijke plannen om twee Westlandse zwembaden te sluiten.

De gemeente wil in de tweede ronde van de bezuinigen in 2016 zowel de Hoge Bomen als De Waterman in Wateringen sluiten. Voor de gebruikers van deze baden betekent dit dat ze voortaan naar 's-Gravenzande, Monster of De Lier moeten om te zwemmen.

SP Westland benadrukt dat basisscholen door dit besluit in de problemen komen. Zo zullen de reistijd naar het zwembad en de reiskosten stijgen. Dit betekent dat de basisscholen extra kosten moeten maken en extra tijd moeten inleveren om de kinderen te leren zwemmen.foto's van de feestactiviteiten ivm 75 jaar de Waterman!

Zwemfeest voor de kinderen in de Waterman! Waterman Natuurlijk! organiseerde i.s.m. Optisport een zwemfeest voor de kinderen. Helaas is dit door het slechte weer niet zo'n groot feest geworden als we wilden, maar met de mensen die er waren was het zeer gezellig!

Op 3 september was er een informele bijeenkomst voor genodigden op het zwembad om verhalen op te halen van vroeger en nu. Gelukkig trok de lucht helemaal open op het moment dat de receptie van start ging.

Klik hier voor een overzicht van alle foto's van beide feestjes.

Zwemfeest voor de kinderen in de Waterman!

In oktober, in de Week van de Geschiedenis is er een expositie over 75 jaar de Waterman in de bibliotheek van Wateringen.
Waterman Natuurlijk! is een burgerinitiatief en in 2007 opgericht voor het behoud van dit unieke Openluchtzwembad. Wij zijn met onze partners ,Synchroon B.V.,Wonen Wateringen, en Van Mierlo Planontwikkeling in gesprek met de gemeente om onze plannen vorm te geven.
Zwemfeest voor de kinderen in de Waterman!

Zwemfeest voor de kinderen in de Waterman! Waterman Natuurlijk! organiseert i.s.m. Optisport een zwemfeest voor de kinderen. Dit naar aanleiding van het 75 jarig bestaan van het Openluchtzwembad de Waterman in Wateringen. Op zondag 29 augustus van 12.00 uur tot 18.00 uur zijn er leuke speelmaterialen voor de kinderen in het water o.a een watertrampoline en een opblaasglijbaan. Via zwembad-de-waterman.hyves.nl kan men de verhalen delen. Voor alle bezoekers is er die dag een gratis ijsje, aangeboden door Waterman Natuurlijk! Optisport hanteert op deze dag de gebruikelijke entreeprijzen.

Op 3 september is er voor genodigden een informele bijeenkomst op het zwembad om verhalen op te halen van vroeger en nu.

In oktober, in de Week van de Geschiedenis is er een expositie over 75 jaar de Waterman in de bibliotheek van Wateringen. Waterman Natuurlijk! is een burgerinitiatief en in 2007 opgericht voor het behoud van dit unieke Openluchtzwembad. Wij zijn met onze partners ,Synchroon B.V.,Wonen Wateringen, en Van Mierlo Planontwikkeling in gesprek met de gemeente om onze plannen vorm te geven. Voor meer informatie ; www.watermannatuurlijk.nl
Optisport: De Waterman 75 jaar


Optisport heeft een aantal leuke, unieke foto's geplaatst van het zwembad.
Onder andere de verbouwing van het bruggetje tussen bad 1 en 2 naar het diepe bad en de hoge waterstand, zodat het water buiten het bad net zo hoog stond als in het bad.
Neem dus eens een kijkje op:
http://picasaweb.google.com/zwembaddewaterman/Waterman75Jaar#Historische Werkgroep Oud-Wateringen en Kwintsheul

1 juli 2010

Gezocht: 75 jaar Waterman in beeld


In 1935 werd in Wateringen een zwembad gegraven. Nu, 75 jaar later, is De Waterman het enige buitenzwembad in de wijde omgeving.

Een van de eerste Wateringse zwemdiploma s uit 1935 Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert de Historische Werkgroep Oud-Wateringen & Kwintsheul in oktober 2010 een expositie in de Wateringse bibliotheek. Voor deze expositie worden foto's ge-zocht.

Vele generaties Wateringers hebben foto's gemaakt in en om het zwembad. Niet alleen van de oude groene kleedhokjes en de duikplanken, maar vast ook van de familie in het water en op de speelwei-de. Deze foto's leiden een verborgen leven in familiealbums of schoenendozen. De Historische Werk-groep roept alle inwoners op om het stof ervan af te blazen en de foto's ter beschikking te stellen.

Hoe lag het bad erbij in de jaren vijftig met die modderige bodem en hoe zagen de badpakken eruit in de jaren zeventig? Bloemen? Strepen? Welke zonnebrillen werden er gedragen? De foto's kunnen een beeld geven van Wateringse recreatie in de afgelopen decennia.

Daarnaast zijn ook andere dingen welkom, zoals zwemdiploma's, medailles, vooroorlogse zwembroe-ken. Al deze dingen maken het beeld compleet.

De werkgroep houdt speciaal voor de Waterman-foto's twee extra spreekuren in de Hofboerderij tij-dens de jaarlijkse fuchsiashow: vrijdag 16 en zaterdag 17 juli van 13.30 tot 16.30 uur is de Kaaskelder geopend. Foto's worden direct gescand, zodat ze direct weer terug naar huis kunnen.


Ook is het mogelijk om foto's en voorwerpen aan te melden via info@oud-wateringen.nl of (06) 53 26 95 79 (na 18.00 uur).De Waterman: 75 jaar


Op 20 juli is het 75 jaar geleden dat het openluchtzwembad ”de Waterman” haar poorten voor het publiek opende. Het oudste openluchtzwembad van het Westland is altijd een publiekstrekker geweest voor Wateringen en wijde omgeving. Vele Wateringers hebben hun eerste “kopje onder” beleefd en hun zwemdiploma’s gehaald. Een zwembad , wat meer is dan een bak met water; lief en leed hebben zich hier jarenlang afgespeeld, en nog heeft het een belangrijke sociale functie in de gemeenschap!

Waterman vroeger Er is in die 75 jaar ook veel veranderd. De houten toren en de kleedhokjes zijn verdwenen en eind jaren 70 van de vorige eeuw is het bad in z’n huidige vorm verbouwd. Waterman Natuurlijk!, opgericht voor het behoud van dit unieke openluchtbad, wil dit jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op 2 juli is er voor de trouwe ochtendzwemmers koffie met gebak. Op zondag 29 augustus organiseren we samen met Optisport een feestdag in het zwembad voor de kinderen. We gaan een mooi programma samenstellen, er is een Bommetjes bokaal te winnen, de watertrampoline en luchtkussens zullen in het water liggen en vele ander leuke spelmaterialen. En voor alle bezoekers een ijsje! Vrijdag 3 september is er een informele bijeenkomst voor genodigden, en in het najaar een kleine expositie , mede georganiseerd door de Historische Werkgroep Oud –Wateringen & Kwintsheul. Ons Wateringse zwembad 75 jaar , op naar de 100! Waterman Natuurlijk! gaat door voor het behoud én totale eigentijdse renovatie.Op 3 maart 2010 zijn er Gemeenteraadsverkiezingen.
Waterman Natuurlijk! heeft de opmerkingen over de zwembaden van de diverse politieke partijen bekeken.

Hierbij het overzicht dat wij gevonden hebben aan standpunten betreffende de Waterman en zwembaden algemeen:

Speerpunten CDA - kern Wateringen
Behoud van (openlucht)zwembad De Waterman met speelweide conform plannen van o.a. Waterman Natuurlijk! en Wonen Wateringen
Bron: website CDA Westland

Wateringen: Natuurlijk willen wij een gerenoveerde Waterman!
CDA Westland heeft zich altijd op het standpunt gesteld dat voorzieningen en verenigingen dicht bij huis belangrijk zijn voor de identiteit van het dorp én het welzijn van haar inwoners.
Dat geldt voor sportverenigingen, maar bijvoorbeeld ook voor onze ouderenbonden. En dit geldt dus ook voor onze Waterman in Wateringen. Niet voor niets heeft CDA, met voorop Wateringer Jan van Rossum, gevochten als een leeuw voor het voortbestaan van dit openlucht zwembad met de groene speelweide. De sluiting van het bad in 2008 is al voorkomen. Nu nog een goed vervolg. CDA stelt zich op achter de plannen van burger initiatief “Waterman Natuurlijk!”. Dit betekent een slimme en mooie verbeterslag van het bad, te financieren met aanvullende voorzieningen en/of appartementen.
Het is nu tijd voor concrete daden. Waar mogelijk zal CDA deze plannen en daden verder ondersteunen.
Bron: VELOnieuws
CDA: Natuurlijk willen wij eengerenoveerde Waterman! Geerten vd Lugt; vrijwilliger in de werkgroep Waterman Natuurlijk!


Citaat uit het verkiezingsprogramma Progressief Westland
Progressief Westland wil de komende vier jaar:
• Voldoende aanbod van voorzieningen als zwembaden.
Bron: website Progressief WestlandCitaat uit het verkiezingsprogramma van D66 Westland:
4.4 Sport
- D66 onderkent dat sport en bewegen van belang zijn voor een gezonde levensstijl. Iedere bewoner hoort daarom in zijn eigen kern in de gelegenheid te zijn om (buiten)sport te kunnen beoefenen. D66 is een voorstander van schoolzwemmen.
- D66 erkent dat het huidige aanbod aan zwemwater voor een gemeente van onze grootte aan de kleine kant is en pleit daarom voor het behouden van de huidige locaties.
- D66 wil een onderzoek naar de mogelijkheid om in de gemeente een topsportcampus te vestigen. Een dergelijke campus zou bij kunnen dragen om een “wij”-gevoel voor het hele Westland te creëren. Daar waar bestaande sportverenigingen dit niet kunnen realiseren zou bekeken moet worden hoe de overheid de helpende hand zou kunnen bieden. Ook zou de mogelijkheid voor een wedstrijdzwembad bij deze studie moeten worden betrokken.
Bron: website D66Citaat uit het verkiezingsprogramma Gemeente Belang Westland
Vernieuwen van de omgeving Dorpskade, waarbij bedrijvigheid plaats maakt voor water, groen, recreatie en woningbouw (Dorpskade als aantrekkelijke entree)
• GemeenteBelang Westland wil dat er na 2016 alternatieve oplossingen zijn voor accommodaties die tegen die tijd verouderd zijn. In de komende raadsperiode worden hiervoor haalbare plannen opgesteld. GemeenteBelang Westland denkt onder andere aan een multifunctioneel zwembad en sport- en cultuurvoorzieningen;
Bron: website Gemeentebelang WestlandVVD, ChristenUnie, LPF en Westland Verstandig hebben geen specifieke opmerkingen over de zwembaden in hun programma staan.Persbericht Met Waterman Natuurlijk! in Zee

Het nieuwe jaar wordt door de burgers van burgerinitiatief Waterman Natuurlijk! gestart met een Nieuwjaarsduik .In de toekomst willen we in onze eigen vernieuwde zwembad “de Waterman “een frisse nieuwjaarsduik kunnen nemen. Daarom gaan we met onze gemeente in zee!

Sinds juli 2009 hebben burgerinitiatief Waterman Natuurlijk! en haar partners een enthousiaste gemeenteraad achter plan ‘De Nieuwe Waterman “ staan, maar met de gemeentelijke intentieovereenkomst gaat het nog niet zo snel. Helaas had de gemeente wat moeite haar personele bezetting op peil te houden door ziekte en vervanging.

Inhoudelijk is er op 9 van de 10 punten die geregeld moeten worden in de overeenkomst wel overeenstemming te vinden, alleen stedenbouwkundig ligt dit wat moeilijker. Daarin hanteert de stedenbouwkundige BDP Khandekar van het initiatief een andere stedenbouwkundige lijn dan de gemeentelijke stedenbouwkundige.

De bebouwing langs de kant van de Dorpskade kan, naar de visie van Khandekar gesloten zijn, waarmee bovendien een betere kwaliteit binnengebied ontstaat. De Gemeente wil langs de Dorpskade een open strook. En daarmee ontstaat een lastige situatie aangezien stedenbouwkunde geen wetenschap is, er zijn altijd meerdere oplossingen mogelijk. We hopen dat we snel uit de patstelling komen zodat we ons zwembad kunnen realiseren naar het inspirerende voorbeeld“ Les Bains des Docks “in le Havre in Frankrijk.

We gaan in het nieuwe jaar vol van start met de onderhandelingen . Het Burgerinitiatief is al sinds 2007 actief. Nu willen we daden en de afspraken zwart op wit. De “Nieuwe Waterman”wil alles op alles zetten om samen met de gemeente in zee te gaan met onze gezamenlijke ambities in een heldere intentieovereenkomst .
Met Waterman Natuurlijk! in Zee


21 juli 2008: Citaat van website CDA Westland:
ZWEMBAD DE WATERMAN
De gemeenteraad heeft een volgende stap gezet richting de toekomst van zwembad De Waterman. Een korte schets van enkele van de stappen die inmiddels geleid hebben tot de huidige situatie. Stap 0: in 2006 neemt de raad de CDA-motie aan dat er met betrekking tot De Waterman geen onomkeerbare besluiten (bijvoorbeeld sluiting) worden genomen totdat meer duidelijkheid is verkregen en totdat de bevolking hierbij betrokken is.

Stap 1: de raad kiest in 2007 voor een zwembadenscenario waarbij er op den duur 1 centraal zwembad komt als de 3 zwembaden in Monster, Naaldwijk en Wateringen aan het eind van hun levensduur zijn.

Stap 2: vanuit het externe initiatief komen 2 plannen: Villa Aquarius en het burgerinitiatief Waterman Natuurlijk.

Stap 3: die 2 plannen van deze 2 initiatiefnemers voldoen niet aan de beelden die de gemeente heeft. Maar die 2 initiatiefnemers willen wel samen met de gemeente een plan bedenken dat wel aan alle wensen zou moeten kunnen voldoen. Dat heeft de raad inmiddels van harte ondersteund.

Ondertussen blijft gewoon het huidige kader gelden: het gekozen zwembadscenario blijft uitgangspunt en er is bereidheid om De Waterman tot eventueel 2016 gewoon open te houden. Daarvoor is ook geld beschikbaar, € 2,5 miljoen. Voor CDA-Westland blijft uitgangspunt dat in alle kernen het huidige voorzieningen-niveau tenminste gehandhaafd moet blijven. Daar gaan we voor en dat weet iedereen al jaren.
Bron: website CDA WestlandOp woensdag 1 juli was het schitterend weer en dat was te zien buiten de waterman! Ondanks dat er 2 kassa's open waren, moest je een kwartier wachten om binnen te komen... 1200 mensen hebben uiteindelijk die dag gezwommen!
15 minuten wachten om te mogen zwemmen...


30 juni presentatie van de plannen van “Een nieuwe toekomst voor De Waterman“ van “lasten naar lusten"

door
Ir. Geerten v.d. Lugt van Burgerinitiatief Waterman Natuurlijk! Stichting i.o.
Ruud Stemerdink , ontwikkelingsmanager van Synchroon B.V.
Deze plannen zijn een uniek samenwerkingsproject van Burgerinitiatief Waterman Natuurlijk! Stichting i.o, Wonen Wateringen, van Mierlo Planontwikkeling , en Synchroon B.V.
Het plan omhelst een totaal nieuw duurzaam en rendabel totaalconcept voor de locatie van het openluchtzwembad “ de Waterman “ in Wateringen.

Stichting Waterman Natuurlijk! i.o.      Van Mierlo Bouwgroep      Wonen Wateringen      Van Mierlo Bouwgroep

Dinsdag 30 juni in de raadzaal in het gemeentekantoor in 's-Gravenzande aan de Van Geeststraat 1.
Om 19:00 uur begint de vergadering en wij mogen onze presentatie geven van 20:00 - 21:00 uur. (onder voorbehoud).


16 april 2009: Hierbij onze bijdrage aan de zwembaddiscussie; Hoe beoordeel je zwembaden?

De zwembaden discussie in de gemeente Westland leidt tot grote problemen in de politiek. Saillant detail is dat deze discussie wordt gevoerd vanuit de onmogelijkheden; er wordt gesproken over de bestaande verouderde baden met een ouderwetse energiehuishouding. Indien de discussie zou worden gevoerd vanuit duurzame, gerenoveerde baden zonder onnodige (kapitaals-)lasten zou er geen discussie zijn geweest over de zwembaden.

Een zwembad kent een drietal grote elementen waarop gestuurd moet en kan worden: kapitaalslasten, energiekosten en personeel. Dat wordt bij de in de aanbesteding betrokken baden onvoldoende meegewogen. Een openlucht zwembad kan zonder exploitatietekort draaien indien het géén kapitaalslasten heeft en een beperkte energielast. Een overdekt zwembad kan dit net niet, doordat het minder op zijn personele beleid kan sturen. Maar ook bij een overdekt zwembad is exploitatie met een beperkt tekort altijd mogelijk.

Eén van de baden zou wel eens een voorbeeld kunnen zijn voor de toekomstige exploitatie van de andere westlandse baden; de ‘nieuwe’ Waterman. Centrale vraag in de zwembadenproblematiek zou moeten zijn: Hoe voeg je waarde toe die duurzame exploitatie mogelijk maakt?

De gemeente heeft voor zwembad de Waterman begin februari een plan ontvangen van initiatiefgroep Waterman Natuurlijk! en haar partners dat voorziet in gezonde exploitatie dat de kapitaalslasten vooraf kan bekostigen en de energiehuishouding minimaal kan laten zijn door de overwarmte van andere functies/gebouwen te gebruiken voor het zwembad. Hierdoor is een duurzaam goedkope exploitatie mogelijk. De gemeente onderzoekt het plan op mogelijkheden voor een gezamenlijke verder uitwerking.


27 april 2009: Start zwemseizoen de Waterman 2009

Openluchtzwembad de Waterman weer open!

Het buitenzwemseizoen is deze week weer begonnen .De groep trouwe ochtendzwemmers stonden al vroeg in de rij. Men was blij elkaar weer te zien, nieuwtjes werden uitgewisseld. Zo’n 30 liefhebbers hebben vanochtend een frisse duik genomen. Buiten 10 graden en in het bad 21 graden . Aarzelend de eerste teen in het frisse water…maar na enkele minuten valt het al weer mee! We hopen op een mooie zomer vol zwemplezier. Goed voor lichaam en geest!

25 april 2009: Opening zwemseizoen    25 april 2009: Opening zwemseizoen    25 april 2009: Opening zwemseizoen
De mensen achter werkgroep Waterman Natuurlijk! zijn voor het 3e seizoen in de bres voor het behoud van het Wateringse zwembad. De laatste ontwikkelingen kunt u volgen op www.watermannatuurlijk.nl


Persbericht Waterman Natuurlijk!: Plan “de Waterman” gepresenteerd aan gemeente.

Het plan voor Sport- en Welzijnscentrum” de Waterman “ is maandag 8 december officieel gepresenteerd aan de gemeente Westland. Burgerinitiatief Waterman Natuurlijk! heeft samen met haar partners Synchroon B.V, Wonen Wateringen en van Mierlo Planontwikkeling B.V. gezamenlijk een nieuw plan gemaakt voor de herinrichting van de locatie van het huidige zwembad “ de Waterman ” in Wateringen. Een plan waarin het openluchtbad en de speelweide zijn opgenomen. De aanwezige wethouders Duijvestijn en Meijer, en de beleidsmedewerkers waren positief over de visie. Enkele vragen op onderdelen van de visie moeten nader worden uitgewerkt. We zijn sinds eind augustus in goed overleg met de gemeente bezig geweest het nieuwe plan vorm te geven. Buro BDP Khandekar is door ons ingeschakeld om de stedenbouwkundige kant te begeleiden. Resultaat tot nu toe, een plan in wording, waarin we samen met de gemeente, maar ook met ondernemers aan het werk zijn om tot een financieel gezonde, sociaal-maatschappelijk en duurzame invulling te komen voor deze basisvoorziening in Wateringen.


De laatste weekenden dat de Waterman open was, waren druk bezocht door het mooie weer!
Nog een redelijk drukke dag op 31 augustus   Ook al is het even wennen om door te komen, eenmaal door is het best lekker...
Nu ligt het bad er weer stilletjes bij...
Nu ligt het bad er weer stilletjes bij...


Raadsleden willen meer inspraak voor burgers>>


Halfslachtige houding burgerparticipatie (28/12/2007)>>


Nieuws uit 2009 en ervoor

Velo Nieuws, 8 juli 2009: Plan "de Nieuwe Waterman">>
Groot Westland, 7 juli 2009: 'De Nieuwe Waterman' lijkt kansrijk>>
Telegraaf, 7 juli 2009: Frans zwembad inspiratie voor de Waterman>>
AD, 1 juli 2009: Redding lijkt nabij voor zwembad De Waterman Enthousiaste reacties op plan van openluchtbad>>
26 juni 2009: 'Wat is het water koud, hè'>>
27 april 2009: Start zwemseizoen de Waterman 2009>>
17 april 2009: VVD komt met motie>>
16 april 2009: Bijdrage zwembaddiscussie: Hoe beoordeel je zwembaden?>>
oktober 2008: Projectgroep locatie de Waterman in Wateringen. >>
september 2008: Openlucht zwemseizoen weer ten einde! >>
Maria te zien bij De reünie van de KRO >>
Gemeente onzorgvuldig met Burgerinitiatief Waterman Natuurlijk! >> 24 mei 2008: Waterman Natuurlijk! ook weer aanwezig op de Braderie in Wateringen. >>
28 april 2008: 28 april 2008: Waterman Natuurlijk! organiseert een Frisse Start in de Waterman >>
17 april 2008: AD: Den Haag bouwt tot onze grens en Westland doet hetzelfde >>
16 april 2008: AD: Plan voor topsportbad; Werkgroep Waterman Natuurlijk presenteer ambitieus plan >>
16 april 2008: Web-log Frank Rijneveen: Over zwemmen en energie. >>
15 april 2008: Waterman Natuurlijk! komt met plan voor sport- en welzijnscentrum De Waterman >>
12 april 2008: De week van Waterman Natuurlijk! >>
7 april 2008: Presentatie Drie Fasen Plan van Waterman Natuurlijk! >>
13 maart 2008: AD: Zwembaden ’in de verkoop’ >>
15 oktober 2007: Gemeenteraad: wij willen de Waterman als buitenbad behouden! >>
1 juli 2007: AD: Na duizenden handtekeningen zit Wateringen met een flinke kater >>
28 juni 2007: AD: Einde lijkt nabij voor zwembad De Waterman >>
13 juni 2007: AD: Strijd om De Waterman verhardt zich >>
8 juni 2007: AD: Zwembad open of dicht al jaren de vraag >>
4 juni 2007: AD: Westland investeert miljoenen in zwembaden, gemeentehuis en het opknappen van kernen >>
1 juni 2007: AD: Fortuin van 40 miljoen in verschiet >>
21 mei 2007: AD: Alleen geldschieter kan Waterman nog redden >>
13 mei 2007: AD: Progressie Westland verdeelt miljoenen vast >>
2 mei 2007: AD: Buurt baalt van hangplek >>
21 maart 2007: AD: Groot, nieuw bad kost 11 miljoen >>
20 maart 2007: AD: Hoge Bomen hoeft niet dicht >>
14 februari 2007: AD: Plan voor overdekt zwembad op plek Waterman >>
28 augustus 2006: AD: Zwembaden vrezen voor de zwemvaardigheid van kinderen >>
28 juni 2006: AD: Zwemmers zijn blij met het extra jaar in De Waterman >>
27 juni 2006: AD: Zwembad De Waterman blijft toch langer open >>
26 juni 2006: AD: Burgers sturen 161 brieven vóór De Waterman >>
23 juni 2006: AD: Wateringen in actie voor openhouden zwembad >>
09 juni 2006: AD: Help! Het openluchtbad verzuipt! >>
06 juni 2006: AD: Sluiten van De Waterman wekt woede >>
05 juni 2006: AD: Sluiting Waterman wekt woede >>
02 juni 2006: AD: Burger draait op voor miljoenentekorten >>
02 juni 2006: AD: Forse bezuinigingen: zwembaden dicht en kernconsulenten weg >>
23 februari 2006: AD: ‘Waterman moet behouden blijven’ >>
22 februari 2006: AD: ’Zwembad De Waterman moet voor Wateringen behouden blijven’ >>
09 november 2005: AD: Onduidelijkheid over Waterman >>
09 november 2005: AD: Westland verzacht bezuinigingen >>
07 oktober 2005: AD: Zwembaden moeten dicht >>
23 september 2005: AD: Snijden in theater, zwembaden, ambtenaren en kernconsulenten >>
12 maart 2005: AD: Zwembaden kunnen mee tot 2009 >>
13 november 2004: AD: Onderzoek naar doelgroepenzwembad >>
19 november 2003: AD: Conflict over nieuwbouw van zwembad >>
10 juli 2002: AD: Minder overlast in Westlandse zwembaden >>
5 juli 2002: AD: Monster voelt niks voor megazwembad >>
Persbericht Met Waterman Natuurlijk! in Zee

Het nieuwe jaar wordt door de burgers van burgerinitiatief Waterman Natuurlijk! gestart met een Nieuwjaarsduik .In de toekomst willen we in onze eigen vernieuwde zwembad “de Waterman “een frisse nieuwjaarsduik kunnen nemen. Daarom gaan we met onze gemeente in zee!

Met Waterman Natuurlijk! in Zee Sinds juli 2009 hebben burgerinitiatief Waterman Natuurlijk! en haar partners een enthousiaste gemeenteraad achter plan ‘De Nieuwe Waterman “ staan, maar met de gemeentelijke intentieovereenkomst gaat het nog niet zo snel. Helaas had de gemeente wat moeite haar personele bezetting op peil te houden door ziekte en vervanging.

Inhoudelijk is er op 9 van de 10 punten die geregeld moeten worden in de overeenkomst wel overeenstemming te vinden, alleen stedenbouwkundig ligt dit wat moeilijker. Daarin hanteert de stedenbouwkundige BDP Khandekar van het initiatief een andere stedenbouwkundige lijn dan de gemeentelijke stedenbouwkundige.

De bebouwing langs de kant van de Dorpskade kan, naar de visie van Khandekar gesloten zijn, waarmee bovendien een betere kwaliteit binnengebied ontstaat. De Gemeente wil langs de Dorpskade een open strook. En daarmee ontstaat een lastige situatie aangezien stedenbouwkunde geen wetenschap is, er zijn altijd meerdere oplossingen mogelijk. We hopen dat we snel uit de patstelling komen zodat we ons zwembad kunnen realiseren naar het inspirerende voorbeeld“ Les Bains des Docks “in le Havre in Frankrijk.

We gaan in het nieuwe jaar vol van start met de onderhandelingen . Het Burgerinitiatief is al sinds 2007 actief. Nu willen we daden en de afspraken zwart op wit. De “Nieuwe Waterman”wil alles op alles zetten om samen met de gemeente in zee te gaan met onze gezamenlijke ambities in een heldere intentieovereenkomst .8 juli 2009: Plan De Nieuwe Waterman 7 juli 2009: 'De Nieuwe Waterman' lijkt kansrijk

De Nieuwe Waterman, Het zwembad van de Toekomst! Een duurzame samenwerkingsvisie om te recreeren, werken en wonen. Dit omvat het nieuwe plan voor de locatie van het openluchtzwembad de Waterman in Wateringen. Een samenwerkingsproject van het Burgerinitiatief Waterman Natuurlijk! Stichting i.o., Synchroon B.V., Wonen Wateringen en van Mierlo Planontwikkeling. Sinds vorig jaar september zijn we tezamen aan de slag gegaan om een nieuwe plan neer te zetten. En vervolgens hebben we onze ideeen regelmatig getoetst aan de vertegenwoordigers van de Gemeente, die met herontwikkeling van deze locatie betrokken zijn >>

7 juli 2009: De Nieuwe Waterman lijkt kansrijk 7 juli 2009: 'De Nieuwe Waterman' lijkt kansrijk

Wateringse zwemmers kunnen de toekomst van 'hun' zwembad De Waterman weer met enig optimisme tegemoet zien. Dat is wel eens anders geweest. Lange tijd leek het op een definitieve sluiting uit te draaien voor het openluchtbad. Maar enthousiaste en inventieve burgers kunnen met enige volharding toch wel wat voor elkaar krijgen. Dat bleek vorige week dinsdag tijdens een presentatieavond van de gemeenteraad, toen de plannen werden ontvouwd voor de 'Nieuwe Waterman'. Het initiatief komt van een groep burgers, 'Waterman Natuurlijk', die samen met woningcorporatie Wonen Wateringen, bouwmaatschappij Van Mierlo en projectontwikkelaar Synchroon een ingenieus concept aan de raad voorlegden.>>

7 juli 2009: Frans zwembad inspiratie voor de Waterman

Van onze correspondent

WATERINGEN, dinsdag
  De nieuwbouwplannen voor het openluchtzwembad in Wateringen lijken in een stroomversnelling te zijn geraakt na uitsluitend positieve reacties op de recente presentatie aan de Westlandse gemeenteraad.

  Burgemeester en wethouders bespreken vandaag het gezamenlijk verzoek van burgerinitiatief Waterman Natuurlijk!, woningcorporatie en projectontwikkelaar om de plannen voor de Nieuwe Waterman samen met de gemeente verder te mogen uitwerken. Het definitieve besluit over de toekomst van het met sluiting bedreigde buitenbad wordt volgend jaar genomen. De toekomst van de Waterman kan volgens de initiatiefnemers veilig worden gesteld als de gemeente de grond rond het zwembad verkoopt voor de bouw van onder meer een sportmedisch centrum. Met de opbrengst kan de benodigde renovatie van het buitenbad worden bekostigd.
zwembad Les bains des Docks in Le Havre Frankrijk, dit bad dient als inspiratie voor ons plan. Ontwerp van Jean Nouvel
• Het zwembad Bains des Docks in het Franse Le Havre is een inspiratiebron voor de actievoerders van Waterman Natuurlijk

  „Na drie jaar vechten gaat het nu de goede kant op”, zegt woordvoerster Maria Veenman van Waterman Natuurlijk!
  Het Dantebad in München en Les Bains des Docks in het Franse Le Havre dienen volgens de zegsvrouw als inspiratie voor het Wateringse zwembad. „Er staat echter nog niets vast”, haast ze zich te zeggen. „Wij hopen snel groen licht te krijgen om onze plannen nog verder uit te werken.”
7 juli 2009: Frans zwembad inspiratie voor de Waterman1 juli 2009: Redding lijkt nabij voor zwembad De Waterman Enthousiaste reacties op plan van openluchtbad

WESTLAND - Een volle tribune met aanhangers. Raadsleden die hun enthousiasme niet onder stoelen of banken steken. En een toekomstplan dat er waterdicht uitziet. Voor het eerst in jaren lijkt de redding voor De Waterman, het openlucht zwembad in Wateringen, werkelijk nabij.

Het openhouden hoeft de gemeente - en dus de Westlandse gemeenschap - geen cent te kosten. Er is anderhalf miljoen euro nodig voor de renovatie van het bad, het creëren van extra recreatiewater en een 'ligeiland' in plaats van een ligweide. Dat geld kan door de gemeente worden 'terugverdiend' door een klein deel van de grond langs de Dorpskade te bebouwen.

Dat is de essentie van het rapport met de veelzeggende titel 'Van lasten naar lusten.' Na veelvuldig overleg tussen de initiatiefnemers (onder meer de voormalige concurrenten Waterman Natuurlijk en Wonen Wateringen) op het gemeentehuis in de voorbije maanden, werden gisteravond de plannen gepresenteerd. Onder grote belangstelling leek de politiek al direct overstag te gaan. "Realistisch fantastisch,'' noemde raadslid Alleblas (PW) het. Sprak LPF-collega Van der Meer lovend over 'bijna te mooi om waar te zijn,' GBW'er Geubbels concludeerde ondubbelzinnig: "Ga er maar voor. Wij staan erachter.''

De Waterman lijkt niet langer te hoeven watertrappelen om met alle macht het hoofd boven water te houden. Over twee zomers zou De Nieuwe Waterman gestalte kunnen krijgen. Belangstelling voor de vierduizend meter onroerend goed is er ook al: Wonen Wateringen en gezondheidscentrum Summit Health, nu gevestigd in De Lier, zouden elk zo'n duizend vierkante meter willen afnemen.

Het grote voorbeeld voor de Wateringse initiatiefnemers is het bosbad De Vuursche in Baarn. Dat kent eenzelfde (financieel heikele) geschiedenis. Het werd in 2004 voor 1,2 miljoen euro opgeknapt en nu professioneel geleid, maar beheerd door betrokken bewoners.

Bekijk hier het artikel op de AD site >>


'Wat is het water koud, hè'
WATERINGEN - Zwemmers die een duik nemen in het Wateringse openluchtbad De Waterman, kunnen voortaan precies zien hoe warm het water is. Sinds kort wordt de temperatuur driemaal per dag op een bord aangegeven. De aanleiding voor De Waterman om de actuele temperatuur aan te geven, vormen klachten van vroegeochtendzwemmers. Deze fervente banentrekkers klaagden over koud water. Een maand geleden zou een van de zwemmers onderkoeld zijn geraakt. Daarom wordt nu de temperatuur aangegeven. Dat zegt woordvoerder Peter-Paul Daey Ouwens van Optisport.

"Temperatuur is een gevoelskwestie,'' zegt Daey Ouwens. "Het badwater was 20 graden. En ja, dat is best koud. Helemaal als het buiten nog maar 10 graden is, zoals het vorige maand. ''

Het klopt ook dat het water kouder was dan vorig jaar, erkent hij. "Het water is warmer als er een waterig zonnetje op schijnt dan wanneer er helemaal geen zonnetje op schijnt. Wij hebben de kachel een graad hoger gezet.''

Hoe de toekomst er uitziet van het bad dat jaren op de nominatie heeft gestaan om te worden gesloten, wordt dinsdagavond (20.00 uur) wat duidelijker. De initiatiefgroep De nieuwe Waterman geeft dan in het gemeentekantoor van 's-Gravenzande een presentatie over de toekomst. Het draait om een 'duurzaam totaalconcept'.

Bekijk hier het artikel op de AD site >>


27 april 2009: Start zwemseizoen de Waterman 2009

Openluchtzwembad de Waterman weer open!

Het buitenzwemseizoen is deze week weer begonnen .De groep trouwe ochtendzwemmers stonden al vroeg in de rij. Men was blij elkaar weer te zien, nieuwtjes werden uitgewisseld. Zo’n 30 liefhebbers hebben vanochtend een frisse duik genomen. Buiten 10 graden en in het bad 21 graden . Aarzelend de eerste teen in het frisse water…maar na enkele minuten valt het al weer mee! We hopen op een mooie zomer vol zwemplezier. Goed voor lichaam en geest!

25 april 2009: Opening zwemseizoen    25 april 2009: Opening zwemseizoen    25 april 2009: Opening zwemseizoen
De mensen achter werkgroep Waterman Natuurlijk! zijn voor het 3e seizoen in de bres voor het behoud van het Wateringse zwembad. De laatste ontwikkelingen kunt u volgen op www.watermannatuurlijk.nl


17 april 2009 - 't hele Westland: VVD komt met motie

VVD komt met motie Sportaccommodaties moeten van Westlandse kwaliteit blijven 16-04-2009 om 08.46 uur. De discussie over de gunning van het in beheer en exploitatie geven van de vier zwembaden, te weten de Maesemunde in ´s-Gravenzande, de Hoge Bomen in Naaldwijk, Vreeloo in De Lier en de Waterman in Wateringen krijgt mogelijk een vervolg. De fractie van de VVD is voornemens om tijdens de komende raadsvergadering op dinsdag 21 april a.s een motie in te dienen, waarin zij van het college de garantie eist, dat de kwaliteit van sportaccommodaties (dus niet alleen voor de zwembaden) in het Westland de zogenoemde 'Westlandse kwaliteit' blijft behouden.

door Vic Steenbergen

En met Westlandse kwaliteit wordt verstaan de kwaliteit en service die tot nu toe geleverd wordt. "We willen dit geintje niet nog een keer meemaken, waar alleen naar de prijs is gekeken", zo stelt VVD-fractievoorzitter Carlieke van Staalduinen over de aanbestedingsprocedure. Zij is nog niet gerustgesteld over de toekomstige gang van zaken bij de zwembaden, ondanks de verkregen informatie tijdens een besloten deel van de verleden week gehouden vergadering van de commissie Maatschappelijke Omgeving.

Voornemen De gemeente wil namelijk het beheer en exploitatie van de vier genoemde zwembaden uit besteden. Hiervoor heeft zij een niet-openbare aanbestedingsprocedure gehouden, waaraan vier inschrijvers hebben deelgenomen. Twee daarvan hebben zich vervolgens teruggetrokken, waarna de Sportfondsen Westland BV (Sportfondsen Groep uit Amsterdam, huidige exploitant van de Maesemunde en de Hoge Bomen in Naaldwijk) en Optisport Exploitaties BV uit Gorinchem, die al de zwembaden Vreeloo in De Lier en de Waterman in Wateringen runt, overbleven. Bij die aanbesteding is gebleken, dat Sportfondsen heeft ingeschreven voor een bedrag van bijna 1,1 miljoen euro en Optisport voor een bedrag van bijna 740.000 euro, prijspeil 2008. Dat betekent, dat de gemeente jaarlijks het laatstgenoemd bedrag kwijt zal zijn aan Optisport, de laagste inschrijver, voor het beheer en exploitatie van de vier genoemde zwembaden.

Bezwaar Sportfondsen heeft vervolgens bezwaar gemaakt tegen de gunning aan Optisport, omdat pas na de verificatiegesprekken inzage is gegeven in de scores van haar en Optisport. In een kort geding, aangespannen door Sportfondsen is de gemeente door de voorzieningenrechter bevolen om de verrichte inschrijvingen aan een herbeoordeling te onderwerpen en de resultaten op prijs en kwaliteit te rangschikken en dit aan Sportfondsen te berichten nog voordat de verificatiegesprekken plaatsvinden. Ook bij het personeel van de Maesemunde en de Hoge Bomen (samen 80 personeelsleden) heeft het verschil van ongeveer drie ton bij de aanbesteding de nodige twijfels gewekt. Zij vrezen in de toekomst voor hun baan en daarmee ook voor de kwaliteit en de service. De VVD-fractie heeft eerder via schriftelijke vragen en vorige week in de commissie haar verontrusting uitgesproken en de vraag gesteld hoe het college kan voorkomen, dat bezuinigings- en efficiencyslagen worden doorgevoerd met als gevolg vermindering van de kwaliteit. Ook andere partijen hadden zo hun bedenkingen. Zij kregen tijdens de openbare behandeling van wethouder Ben van der Stee de toezegging, dat ieder personeelslid in dezelfde functie blijft en er geen gedwongen ontslagen zouden vallen. Maar hij kon niet in een glazen bol kijken wat er in de toekomst gebeurt. Vandaar dat de VVD nu met een motie komt.


16 april 2009: Hierbij onze bijdrage aan de zwembaddiscussie; Hoe beoordeel je zwembaden?

De zwembaden discussie in de gemeente Westland leidt tot grote problemen in de politiek. Saillant detail is dat deze discussie wordt gevoerd vanuit de onmogelijkheden; er wordt gesproken over de bestaande verouderde baden met een ouderwetse energiehuishouding. Indien de discussie zou worden gevoerd vanuit duurzame, gerenoveerde baden zonder onnodige (kapitaals-)lasten zou er geen discussie zijn geweest over de zwembaden.

Een zwembad kent een drietal grote elementen waarop gestuurd moet en kan worden: kapitaalslasten, energiekosten en personeel. Dat wordt bij de in de aanbesteding betrokken baden onvoldoende meegewogen. Een openlucht zwembad kan zonder exploitatietekort draaien indien het géén kapitaalslasten heeft en een beperkte energielast. Een overdekt zwembad kan dit net niet, doordat het minder op zijn personele beleid kan sturen. Maar ook bij een overdekt zwembad is exploitatie met een beperkt tekort altijd mogelijk.

Eén van de baden zou wel eens een voorbeeld kunnen zijn voor de toekomstige exploitatie van de andere westlandse baden; de ‘nieuwe’ Waterman. Centrale vraag in de zwembadenproblematiek zou moeten zijn: Hoe voeg je waarde toe die duurzame exploitatie mogelijk maakt?

De gemeente heeft voor zwembad de Waterman begin februari een plan ontvangen van initiatiefgroep Waterman Natuurlijk! en haar partners dat voorziet in gezonde exploitatie dat de kapitaalslasten vooraf kan bekostigen en de energiehuishouding minimaal kan laten zijn door de overwarmte van andere functies/gebouwen te gebruiken voor het zwembad. Hierdoor is een duurzaam goedkope exploitatie mogelijk. De gemeente onderzoekt het plan op mogelijkheden voor een gezamenlijke verder uitwerking.


Projectgroep locatie de Waterman in Wateringen.

Synchroon Wateringen – Aan de wens van de gemeenteraad is nu tegemoetgekomen. Er komt een projectgroep vanuit de gemeente voor de locatie van openluchtbad de Waterman in Wateringen. Wonen Wateringen De locatie wordt herontwikkeld. De gemeente gaat samen met de initiatiefnemers van Waterman Natuurlijk! (de stichting i.o. Waterman Natuurlijk! & Synchroon BV) en Villa Aquarius (Stichting Wonen Wateringen en Van Mierlo planontwikkeling BV ) de mogelijkheden van de locatie nader verkennen. Gemeente WestlandTussen Waterman Natuurlijk! en Villa Aquarius zijn een aantal positieve gesprekken geweest die naar verwachting binnen een week resulteert in een samenwerkingsverband. Het samenwerkingsverband wil een initiatiefplan neerleggen dat maximaal afgestemd wordt op de gemeentelijke randvoorwaarden. Het plan geeft vorm aan een sport-medisch recreatief wellness-centrum en wonen. van MierloBijzonder aan het plan is dat het gezamenlijk wordt vormgegeven voor en door gemeente, burgers, ondernemers, exploitanten, corporatie en ontwikkelaars. In december hopen we meer te vertellen over optimaal gezond bewegen, leven, werken en wonen.


Openlucht zwemseizoen weer ten einde!

Trees de badjuf had deze keer voor een ieder een zakje lavendelWateringen – Vrijdagochtend hebben de banenzwemmers afscheid genomen van het buiten zwemseizoen van het Openluchtzwembad de Waterman in Wateringen. De trouwe groep ochtendzwemmers,( dit jaar drukker dan voorgaande jaren, wel zo’n 40 a 50 zwemmers) hebben weer en wind en soms het te koude water doorstaan om s óchtends gezond baantjes te trekken. Het is ondertussen traditie, de laatste ochtend voor de sluiting is er een gezellig samenzijn met koffie en taart. Trees de badjuf had deze keer voor een ieder een zakje lavendel. De struiken rondom het openluchtbad zitten vol met geurige takjes. Mevr. Magda Veerkamp gaf een emotionele speech. Als trouwe inspirator van Waterman Natuurlijk! en zwemliefhebber van het Openluchtbad de Waterman, gaf zij te kennen dat het niet alléén om een gezonde activiteit gaat. De sociale kontakten zijn minstens zo belangrijk! Zeker in haar situatie is dat een gegeven feit. Zij heeft een moeilijke tijd achter de rug, en ze vertelde dat zonder dit bad, en zonder deze mensen, zij wellicht s óchtends in bed zou blijven liggen. Maar dat zij, met alle betrokken mensen rondom het zwembad, kracht hiervan kreeg om de dag te beginnen . Ze zei ”Het zwembad heeft mij gered”, en dit geluid mag ook wel eens naar buiten gebracht worden! Een openluchtbad, waar lief en leed plaatsvindt, en waar met liefde en plezier gezwommen wordt. Al sinds 1935, en hopelijk nog vele jaren. Waterman Natuurlijk! gaat tezamen met de mensen achter Villa Aquarius ( Wonen Wateringen en van Mierlo Bouw) en de gemeente binnenkort rondom de tafel zitten om een nieuw plan te ontwikkelen


Maria te zien bij De reünie van de KRO
Afl.: St. Lucia HAVO Rotterdam. In Groenland op zoek naar avonturierster en het verhaal van een hulpverlener bij de Bijlmerramp. We gaan terug naar klas 5 van de St. Lucia HAVO uit Rotterdam uit het jaar 1980. Rob Kamphues gaat in Groenland op zoek naar Bernice. Bernice was op school een rebels meisje. Haar avontuurlijke ambities hebben ertoe geleid dat ze uiteindelijk als eerste vrouw op de Zuidpool stond. Nu is ze bezig aan een expeditie in Groenland. Rob wil bij haar op bezoek, maar dreigt, op weg naar de ijskap, al snel te stranden.
Bekijk de afleveringGemeente onzorgvuldig met Burgerinitiatief Waterman Natuurlijk!

Als burgerinitiatief Waterman Natuurlijk komen wij steeds meer met open mond te staan! Wij verbazen ons steeds meer over de politieke gang van zaken rondom onze Waterman. Een gang van zaken waarin het lijkt dat burgers met een burgerinitiatief helemaal genegeerd worden en dat de gemeente gewoon doorgaat met grote olifantpoten te wandelen door onze porseleinkast (ofwel het voorzieningenniveau van Wateringen). Daarom hebben wij vandaag aan de gemeenteraad en het college van B &W een brief verstuurd met het verzoek om uitstel van de discussie. De inhoud ervan staat hieronder afgedrukt;

Geacht College van B&W en Gemeenteraad,

U hebt ons letterlijk overvallen tijdens de behandeling van de voorjaarsnota. Met de gang van zaken zijn wij het dan ook helemaal niet eens. Wij willen u verzoeken om de eerder gepresenteerde werkwijze in uw persbericht van week 25 te blijven volgen.
Twee weken geleden konden wij nog in het ambtelijk advies lezen dat het college er een jaar voor zou uittrekken om zaken zoals maatschappelijke, ruimtelijke, verkeerskundige maar ook financiele kaderstellingen aan te scherpen en daarna een keuze te maken. Dat leek ons logisch! Zeker ook in relatie met de gemaakte afspraken tijdens de bijeenkomsten van”Mijn Westland, Ons Westland” .
En dan werden wij afgelopen week door de pers gebeld met de mededeling dat alles al ineens in juli besloten gaat worden “omdat geen enkel plan voldoet aan gestelde kaders (welke kaders dan?)”. En dat terwijl de plannen van ons nog niet eens inhoudelijk besproken zijn. Of waarnodig aangepast zijn op eigen inzichten van de gemeente. Plannen die wij, met dank aan onze sponsors, hebben gemaakt juist omdat de gemeenteraad 2 jaar geleden via een motie besloten had om met samen met burgers in discussie te gaan om geen onomkeerbare beslissingen te nemen. Op de samenspraak (met een burgerinitiatief!) wachten wij nog steeds.
Deze gang van zaken vinden wij politiek onwaardig!

De discussie over de Waterman is nu over de voorjaarsnotavergadering van 26 juni heengetrokken. De wethouder wilde hier in de vergadering niets over zeggen, en dus ook niets over de versnelde procedure. Waarschijnlijk wilde men geen vuurwerk in de Voorjaarsnotavergadering omtrent dit politiek zeer gevoelige onderwerp. In de commissie EFO vergadering van woensdag 9 juli wordt de zaak nu verder behandeld; of wordt het er versneld doorheen gejaagd?

Waterman Natuurlijk! verzoekt hierbij het college géén besluit te nemen in juli over concrete voorstellen voor uitwerking van de nieuwe kaderstelling over de locatie Waterman omdat daar drie goede redenen voor zijn:
1) Fatsoen
2) Onvolledig ambtelijk beoordelingsdocument
3) Hoor/wederhoor, ontbreken van een inhoudelijke behandeling

Toelichting op de punten
1) Fatsoen: het getuigt niet van fatsoen om een onderwerp dat zo gevoelig ligt er vlak voor het zomerreces even snel door de Raad heen te loodsen. Wij horen bovendien twee/drie maanden niets, en ontvangen op de ochtend van de raadsbehandeling het onvolledige ambtelijke beoordelingsdocument. Ook lezen wij in de voorjaarsnota dat er 3 miljoen gereserveerd gaat worden voor de uitwerking van de “sociaal maatschappelijke visie”. Daarvoor zullen de bijeenkomsten over “ Mijn Westland, Ons Westland” in de kernen als basis voor de uitwerking van onze toekomst worden meegenomen. Laat de politiek het verslag eens nalezen wat er voor Wateringen en over de Waterman is opgeschreven! Fatsoen is minimaal een burgerinitiatief serieus nemen!

2) Onvolledigheid: Daarnaast is de interne ambtelijke beoordeling niet professioneel onderbouwd en onvolledig. Zo staan er grove fouten in m.b.t. de financiën, parkeernormen, en stedenbouwkundige vereisten, etc. Zie het eerdere schrijven van het burgerinitiatief hierover. Je zou bijna denken dat er naar een gewenst resultaat toegeschreven is. Met betrekking tot de financiën blijft het toch erg bijzonder dat vijf bewezen exploitaties van referentiezwembaden afgedaan worden als ‘niet realistisch’ en dat een raming van een adviesbureautje dat door de gemeente wordt ingehuurd als deskundige wel realistisch is. Er is schijnbaar ook geen moment van twijfel dat de eigen exploitatie wellicht niet helemaal goed is gedaan de afgelopen jaren. De financiële mensen van de referentiebaden kunnen dit toelichten.

3) Hoor en wederhoor: Er heeft nog geen inhoudelijk behandeling van de twee bekende plannen plaatsgevonden op zowel ambtelijk als politiek niveau met betrokken partijen. Enige hoor en wederhoor zou de gemeente en de politiek in haar algemeenheid sieren. Een dergelijk grote bijzondere locatie kan je maar één keer goed herinrichten. Het nemen van een overhaast raadsbesluit maakt dat bijna onmogelijk.

Ons verzoek is dan ook kaderstellende besluitvorming over de zomer heen te tillen, en op dit moment de plannen eerst inhoudelijk beter te beoordelen alvorens op verkeerde argumenten verkeerde besluiten te nemen.

Zoals bekend willen wil Waterman Natuurlijk!, in wat voor constructie dan ook, zich in blijven zetten voor het behoud van het openluchtbad de Waterman met bijbehorende speelweide zodat, relatief ver van het strand, Wateringen niet van haar belangrijkste openluchtrecreatievoorziening verstoken zal worden! In het nu voorliggende collegebesluit wordt gesproken in een doelgroepenbad. En dat is iets heel anders. Dat verontrust ons, en met ons zeer velen, zeer!!

Burgerinititatief Waterman Natuurlijk!


24 mei 2008: Waterman Natuurlijk! ook weer aanwezig op de Braderie in Wateringen. Ballonnen wedstrijd
Zaterdag 24 mei was Waterman Natuurlijk! ook weer aanwezig op de Braderie in Wateringen.

Na de actie van vorig jaar, waar we 4500 handtekeningen hebben opgehaald, nu een ballonnenactie om aandacht te vragen voor het zwembad.
Op het kaartje hier links zie je plaatsen waar verschillende ballonnen terecht zijn gekomen.
Op 18 juni hebben we de prijs overhandigd aan Ellen Salverda. Haar ballon is in Schwäbisch Hall in Duitsland gevonden. Dat is ruim 500 km ver!
De foto hier onder links is van de uitreiking. Recht is een foto van de vinders van de ballon!

    De winnares    De vinders van de verste ballon


28 april 2008: Frisse Start

Klik op het plaatje voor de vergroting van de flyer.
28 april 2008: Waterman Natuurlijk! organiseert een Frisse Start in de Waterman


17 april 2008: AD: Den Haag bouwt tot onze grens en Westland doet hetzelfde

WATERINGEN - De Wateringer groet op de weg terug van het jaarrond open zwembad De Waterman vriendelijk een jongere in het jeugdhonk en rijdt over brede wegen naar zijn huis in een groene wijk waar iedereen elkaar kent en helpt. Die idylle zou in 2020 werkelijkheid kunnen zijn als de dromen van de tientallen aanwezigen donderdagavond in het voormalige gemeentehuis over het toekomstige Wateringen uitkomen.
meer >>


16 april 2008: AD: Plan voor topsportbad; Werkgroep Waterman Natuurlijk presenteer ambitieus plan

Klik op het plaatje voor de vergroting van het artikel.
16 april 2008: AD: Plan voor topsportbad; Werkgroep Waterman Natuurlijk presenteer ambitieus plan


Geerten van der Lugt 15 april 2008: Waterman Natuurlijk! komt met plan voor sport- en welzijnscentrum De Waterman

Het burgerinitiatief Waterman Natuurlijk! heeft een plan ontwikkeld voor het behoud van het Openluchtrecreatiebad de Waterman te Wateringen. Samen met haar partners is er een drie fasen plan ontwikkeld , welke dinsdagavond 15 april gepresenteerd is aan de Gemeenteraad. De doelstelling van Waterman Natuurlijk! is het behoud van het openluchtrecreatiebad en de speelweide. Dit is de uitgangspositie geweest voor de ontwikkelde plannen.

Plan 1: Gezonde exploitatie van het zwembad met maximale besparing exploitatiesubsidie en realisatie van een intensiever, meer openbaar gebruik van de groene ruimte.
Plan 2: = Plan 1 met renovatie door extra functies: Ondersteunende functies maken financiering van een slimme renovatie en modernisering van het zwembad mogelijk, waardoor de meest optimale exploitatie voor de toekomst mogelijk wordt.
Plan 3: = Plan 2 met topsport: De Stichting zou graag, met haar partners, de haalbaarheid willen onderzoeken om een topsportcentrum te realiseren.

Op 5 maart j.l. zijn de plannen reeds gepresenteerd aan de beleidsmedewerkers van de Gemeente Westland. De plannen zijn door hun positief ontvangen en zij zullen een advies aan het college geven. Binnenkort hopen we hierop een antwoord te krijgen. Vanaf woensdag 16 april zijn onze nieuwe plannen ter inzage via onze nieuwe website: www.watermannatuurlijk.nl, waarop wij ook in de toekomst u op de hoogte willen houden van de ontwikkelingen.


16 april 2008: Web-log Frank Rijneveen: Over zwemmen en energie.

Gisteravond heeft het aktiecomité Waterman, ja natuurlijk! een presentatie gehouden van de langverwachte plannen voor behoud van het zwembad. Het was een mooie presentatie waarbij opviel dat de financiële onderbouwing schril afstak tegen de ambitieuze uitvoering. Sterker nog: grond verkopen die niet van jou is en dan de winst in de renovatie van het zwembad steken om zo het plan rond te rekenen, foei! Ik was nu juist zo benieuwd naar een concreet plan met een financieel sluitend plaatje.
meer, inclusief reactie Ruud Stemerdink >>


12 april 2008: De week van Waterman Natuurlijk!

Oproep 17 april Dinsdag 15 april is de presentatie van het Drie Fasen Plan van Waterman Natuurlijk! aan de gemeenteraad in het Gemeentekantoor, van Geeststraat 1 in ’s Gravenzande van 19.00 uur tot 20.00 uur. Deze presentatie is openbaar.


Woensdag 16 april gaat de website van Waterman Natuurlijk! www.watermannatuurlijk.nl online. Het Drie Fasen Plan is nu ter inzage en is via download te verkrijgen. Ook al het andere nieuws van Waterman Natuurlijk! kan men op onze nieuwe site bekijken.


Donderdag 17 april is de bijeenkomst "Mijn Westland, ons Westland 2020" in het gemeentekantoor in Wateringen, aanvang 19.30 uur. Een bijeenkomst waarin Wateringers zelf kunnen aangeven bij de gemeente wat zij belangrijk vinden om te behouden in hun dorpskern. Ook kunnen de bewoners aangeven wat nodig te hebben in het jaar 2020 voor de kern Wateringen en de gemeente Westland. Een goede mogelijkheid om o.a. een duidelijke stem ten gunste van "ons" eigen openluchtbad de Waterman uit te spreken!


7 april 2008: Presentatie Drie Fasen Plan van Waterman Natuurlijk!

Zoals inmiddels wel bekend is heeft een burgerinitiatief via de stichting in oprichting Waterman Natuurlijk! zelf een invulling gegeven aan de motie van de Gemeenteraad in 2006 (dwingende opdracht aan B&W) om te zoeken naar oplossingen om het openluchtbad de Waterman met speelweide en verdere omgeving te behouden voor de toekomst. Via het Drie Fasen Plan denkt de stichting in haar opdracht te zijn geslaagd!

Geerten van der Lugt Als eerste hebben we de plannen op 5 maart jl. aan de beleidsambtenaren van de gemeente Westland gepresenteerd. Dinsdag a.s. volgt de openbare presentatie aan de Gemeenteraad van het Drie Fasen Plan voor het behoud van het Wateringse openluchtrecreatiebad de Waterman in Wateringen. Waterman Natuurlijk! heeft met haar partners ruim negen maanden intensief aan dit Drie Fasen Plan gewerkt. We denken met dit plan een positieve en constructieve bijdrage te leveren voor een optimale Wateringse leefomgeving. De Waterman is een voor Wateringen belangrijke kernidentiteit die niet verloren mag gaan.

De presentatie wordt verzorgd door de heer Geerten van der Lugt van Waterman Natuurlijk! en de heer Ruud Stemerdink, ontwikkelingsmanager van de Hopman Interheem Groep uit Gouda. Dinsdag 15 april van 19.00 uur tot 20.00 uur in het Gemeentekantoor, van Geeststraat 1 te ‘s Gravenzande. Alle watermannen en vrouwen en overige belangstellenden zijn van harte welkom op deze presentatie.


13 maart 2008: AD: Zwembaden ’in de verkoop’

WESTLAND - Vier van de vijf zwembaden in Westland gaan ‘in de verkoop’.
Alle huidige zwembadexploitanten zijn in de race om de ander over te nemen.
meer>>


15 oktober 2007: Gemeenteraad: wij willen de Waterman als buitenbad behouden!

A.s. donderdag 18 oktober gaat een belangrijke commissievergadering plaats vinden met als enig onderwerp "onze Waterman". Bij de behandeling van de voorjaarsnota heeft de gemeenteraad de beslissing genomen dat er voor de locatie de Waterman (1,7 ha bevattende het zwembad, de speelweide, de parkeerplaatsen en de entree van het zwembad) een randvoorwaarde onderzoek moet komen om tot een herontwikkeling van het gebied te kunnen overgaan. Toegezegd was dat alle opties open zijn, dus ook nog steeds dat het behoud van het huidige bad met speelweide een optie is!

Op deze laatste optie heeft werkgroep "Waterman Natuurlijk!" de laatste tijd zich helemaal geconcentreerd. Zij heeft zich zelf opgericht omdat er bij de gemeente blijkbaar een verwijt ontstond dat er zich maar geen burgers aanmelden om uitvoering te geven aan een motie uit 2006. In deze motie is vastgelegd dat het college van B&W een gesprek aan moest gaan met de burgers uit Wateringen om te proberen een beheersvorm te zoeken voor het zwembad waardoor de gemeente een gewenste bezuiniging ook kon halen. Aan deze motie is nooit uitvoer gegeven.... Waterman Natuurlijk! heeft nu veel huiswerk gemaakt, vooral met behulp van veel andere zwembaden die ook moesten sluiten en die met een burgerinitiatief levensvatbaar bleken en zelfs geheel tot bloei kwamen. Dat willen wij ook voor onze Waterman!

Een grote moeilijkheid was verder nog de "slimme presentatie" van een bouwplan "Villa Aquarius". Veel mensen denken nog steeds dat daarmee de Waterman kan blijven bestaan. Vergeten wordt dat daarbij het huidig bad geheel gaat verdwijnen, er geen speel/ligweide meer is, dat de parkeerplaatsen (ook t.b.v. scholen, Nederland 3 en de Vang) zullen verdwijnen en dat er in Wateringen nog minder groen overblijft. In de plaats daarvoor komen dan o.a. veel woningbouw (160 woningen op 1,7 ha, terwijl 35 woningen per ha de Vinexnorm is...), winkeltjes, een zorghotel en als cadeautje voor de gemeenschap een overdekt doelgroepenbad van 10 bij 20 meter.

Ook leden van de gemeenteraad vinden dit alternatief een te goed alternatief. Vandaar dat er een raadsbreed onderzoek gaat komen wat er het beste op dit gebied kan plaats vinden.

Waterman Natuurlijk! spreekt zich duidelijk uit voor het behoud van het bestaande, waarbij aanvullingen zeker wensbaar zijn (dat kan OOK een klein overdekt binnen bad zijn!) en het beheer zonder meer veel beter kan (o.a. door langer open te blijven). Wij willen de zomerrecreatie voor Wateringen en Wateringse Veld behouden. Dat bewezen al eerder de 4500 steunbetuigingen en de laatste week ook de steunbetuigingen van veel scholen uit Wateringen, Kwintsheul en Wateringse Veld. De steun groeit alleen maar nu langzamerhand het besef doorklinkt wat er allemaal gaat veranderen. Laat ons "ons" buitenrecreatiebad behouden en probeer een plan als Villa Aquarius op een andere locatie in Wateringen.

De commissievergadering vindt plaats donderdag 18 oktober om 19.00 uur in s-Gravenzande,van Geeststraat 1. Kom en laat zien dat “de Waterman” bij Wateringen hoort.


1 juli 2007: AD: Na duizenden handtekeningen zit Wateringen met een flinke kater

Er werden duizenden en duizenden handtekeningen opgehaald, een actiegroep werd opgericht en A4’tjes vol argumenten werden opgeschreven. Het mocht niet baten: openluchtbad De Waterman in de kern Wateringen zal moeten sluiten. Vier vragen over De Waterman.
meer >>


28 juni 2007: AD: Einde lijkt nabij voor zwembad De Waterman

WESTLAND - Voor De Waterman lijkt het doek nu echt gevallen. Bij de behandeling van de Voorjaarsnota donderdag door de Westlandse politiek gaven vijf van de zes partijen aan sluiting van het openluchtbad in Wateringen voor te staan. Zij zien weinig in de ‘ontsnappingsclausule’ die het college van b en w eerder had geboden.
meer >>


13 juni 2007: AD: Strijd om De Waterman verhardt zich

WATERINGEN - Als openluchtbad De Waterman mag openblijven, staat het niet bij voorbaat vast dat het om een periode van nog tien jaar gaat.
Weliswaar is het Westlandse college van b & w bereid er een decennium lang jaarlijks 250.000 euro voor uit te trekken, maar meer dan 2,5 miljoen euro wordt er hoe dan ook niet aan het Wateringse zwembad besteed.
meer >>


8 juni 2007: AD: Zwembad open of dicht al jaren de vraag

WESTLAND - In Wateringen lijkt bijna iedereen het zeker te weten: De Waterman moet openblijven! De rest van Westland, dat zelden tot nooit in dit openluchtbad gaat zwemmen, maakt zich er beduidend minder druk om.Toch wordt de al jaren voortslepende Westlandse zwembaddiscussie - drie, vier of vijf locaties - sterk beïnvloed door het wel en wee rond De Waterman. Open of dicht? Wie durft het finale oordeel te geven?
meer >>


4 juni 2007: AD: Westland investeert miljoenen in zwembaden, gemeentehuis en het opknappen van kernen

WESTLAND - Het college van BW van Westland heeft de Voorjaarsnota 2008-2011 vastgesteld. In deze nota - die als motto heeft: Investeren in Westland en Westlanders - wordt de begroting in hoofdlijnen geschetst. Er wordt voor vele miljoenegeïnvesteerd in de Westlandse samenleving. Zo blijven de met sluiting bedreigde zwembaden voorlopig open en kunnen Lyra en Quintus rekenen op geld voor hun sportcomplexen.
meer >>


1 juni 2007: AD: Fortuin van 40 miljoen in verschiet

WESTLAND - Na vier magere jaren lijkt de tijd van voorspoed voor Westland aangebroken. Er ligt een fortuin voor de gemeente in het verschiet.
Het kan een bedrag van zo’n 40 miljoen euro tegemoet zien, boven op de 61 miljoen euro die de verkoop van de aandelen van Westland Energie Services heeft opgeleverd.
meer >>


21 mei 2007: AD: Alleen geldschieter kan Waterman nog redden

WESTLAND - Het laatste woord is er nog altijd niet over gezegd, maar de kans dat zwembad De Waterman openblijft is weer geringer geworden. In een eindrapportage van onderzoeksbureau Deloitte wordt nu klip en klaar gesteld dat ‘de beperkte functie van De Waterman is aangetoond voor zowel de kern Wateringen als de gemeente Westland’.
meer >>


13 mei 2007: AD: Progressie Westland verdeelt miljoenen vast

WESTLAND - Van de 61 miljoen euro die de gemeente Westland heeft ontvangen voor de verkoop van Westland Energie, moet het leeuwendeel ten goede komen aan de Westlandse jeugd. Vooral van de rente moeten nuttige zaken worden gedaan. Dat stelt de fractie van Progressief Westland (PW) voor.
meer >>


2 mei 2007: AD: Buurt baalt van hangplek

WATERINGEN - De container voor hangjongeren aan het Gagelland in Wateringen verdwijnt en die naast zwembad De Waterman wordt vervangen door een nieuw exemplaar.
meer >>


21 maart 2007: AD: Groot, nieuw bad kost 11 miljoen

WESTLAND - Op termijn zal de gemeente Westland moeten kiezen voor één of twee nieuwe zwembaden.
De eerste optie kost elf miljoen euro, waarbij wordt gedacht een nieuw bad te verwezenlijken ten westen (ter hoogte van de Nieuweweg) van Honselersdijk. Met het andere plan is zestien miljoen euro gemoeid en dat plan is om die reden minder aantrekkelijk.
meer >>


20 maart 2007: AD: Hoge Bomen hoeft niet dicht

WESTLAND - Zwembad de Hoge Bomen in Naaldwijk kan nog jaren openblijven. De bouwtechnische staat van het bad is geen enkele reden een eerdere sluiting te overwegen dan in 2016. Eén nieuw, groot en centraal gelegen zwembad zou in dat jaar de Hoge Bomen én De Boetzelaer in Monster kunnen vervangen.
meer >>


14 februari 2007: AD: Plan voor overdekt zwembad op plek Waterman

WATERINGEN - Woningcorporatie Wateringen heeft samen met Van Mierlo Planontwikkeling een plan gemaakt voor een nieuw, overdekt zwembad in Wateringen. Het ontwerp is aangeboden aan het Westlandse college van b en w.
meer >>


28 augustus 2006: AD: Zwembaden vrezen voor de zwemvaardigheid van kinderen

WESTLAND - De Westlandse zwembaden vrezen voor de gevolgen die de afschaffing van het schoolzwemmen voor de basisschoolleerlingen hebben. Er zijn nog veel kinderen zonder zwemdiploma die particuliere lessen moeten gaan volgen. Voor die uren zijn echter lange wachtlijsten en ze kosten ouders meer geld en tijd.
meer >>


28 juni 2006: AD: Zwemmers zijn blij met het extra jaar in De Waterman

WATERINGEN - Wateringen viert feest. Tot groot genoegen van alle zwemmers mag zwembad De Waterman ten minste een jaar langer openblijven.
Actievoerster Gerry Smits is blij verrast. „De 925 brieven die spontaan verstuurd zijn, hebben duidelijk effect gehad. In eerste instantie geloofde ik het goede nieuws niet. Ik ben er heel blij mee.’’
meer >>


27 juni 2006: AD: Zwembad De Waterman blijft toch langer open ’S-GRAVENZANDE - Openluchtzwembad De Waterman in Wateringen krijgt in elk geval een jaar respijt. Van sluiting na dit seizoen is geen sprake meer. Op zijn vroegst dreigt het einde vanaf 2008.
meer >>


26 juni 2006: AD: Burgers sturen 161 brieven vóór De Waterman WESTLAND - De gemeente Westland heeft 161 brieven gekregen om het Wateringse zwembad De Waterman open te houden. Bewonersvereniging De Venen heeft een spoedactie op touw gezet om te voorkomen dat de politiek ’een historisiche vergissing’ begaat.
meer >>


23 juni 2006: AD: Wateringen in actie voor openhouden zwembad WATERINGEN - Wateringers zijn een actie begonnen om het met sluiting bedreigde zwembad in hun dorp open te houden. Ze vragen de Westlandse politiek om het bad nog een paar jaar open te houden. In die tijd willen de Wateringers in ieder geval meepraten over de toekomst van het bad en zo nodig een reddingsplan bedenken.
meer >>


09 juni 2006: AD: Help! Het openluchtbad verzuipt! HAAGLANDEN - ‘Ik zei nog zo, géén bommetje!’’ Als op warme zomerdagen honderden mensen naar het openluchtzwembad trekken, ...
... geeft dat nog wel eens wrijving tussen opgeschoten jochies en ouders met kinderen.
meer >>


06 juni 2006: AD: Sluiten van De Waterman wekt woede WATERINGEN - De voorgenomen sluiting van zwembad De Waterman heeft kwaad bloed gezet onder de fervente zwemmers. Er is geen enkel begrip voor het feit dat het bad al op korte termijn dicht moet.
In de vrijdag gepresenteerde Voorjaarsnota van de gemeente Westland, waarin voor 5,5 miljoen euro aan tekorten is weggewerkt, staat dat het openluchtzwembad aan het einde van dit jaar dicht gaat. „Het is schandalig. Waar gaan we naartoe met het Westland,’’ zegt Karel van Hagen namens de zwemmers die geregeld zijn te vinden in De Waterman.
meer >>


05 juni 2006: AD: Sluiting Waterman wekt woede WATERINGEN - De voorgenomen sluiting van zwembad De Waterman heeft kwaad bloed gezet onder de fervente zwemmers.
Er is geen enkel begrip voor het feit dat het bad al op korte termijn dicht moet.
In de Voorjaarsnota van de gemeente Westland, waarin voor 5,5 miljoen euro aan tekorten is weggewerkt, staat dat het openluchtzwembad aan het einde van dit jaar al moet sluiten. „Het is schandalig. Waar gaan we naartoe met het Westland,’’ zegt Karel van Hagen namens de zwemmers die geregeld zijn de vinden in De Waterman.
meer >>


02 juni 2006: AD: Burger draait op voor miljoenentekorten WESTLAND - De Westlandse burger betaalt volgend jaar tien procent meer onroerendezaakbelasting (OZB).
Dat is de maximale verhoging die de gemeente mag doorvoeren. Het opnieuw optrekken van het OZB-tarief is een van de maatregelen die de gemeente neemt om nieuwe tekorten op te vangen.
meer >>


02 juni 2006: AD: Forse bezuinigingen: zwembaden dicht en kernconsulenten weg WESTLAND - De OZB fors duurder. Het Wateringse zwembad De Waterman aan het eind van dit jaar definitief dicht...
...en de Hoge Bomen in Naaldwijk over vier jaar. Geen nieuw gemeentehuis. De vijf kernconsulenten weg. De gemeentewerven in De Lier en Wateringen dicht. Geen geld meer voor breedtesport. Aanleg van kunstgrasvelden op sportaccommodaties van de baan. En de subsidie voor de VVV gestaakt.
meer >>


23 februari 2006: AD: ‘Waterman moet behouden blijven’ WATERINGEN - „Het is een slechte zaak dat er geen geld meer beschikbaar is voor het zwembad in Wateringen.
’’ Peter Olsthoorn (54) neemt geen blad voor de mond. De Wateringer is erg bezorgd over de dreigende sluiting van het enige buitenzwembad van Westland.
meer >>


22 februari 2006: AD: ’Zwembad De Waterman moet voor Wateringen behouden blijven’ WATERINGEN - Het is een slechte zaak dat er geen geld meer beschikbaar is voor het zwembad in Wateringen.’’ Peter Olsthoorn (54) neemt geen blad voor de mond. De Wateringer is erg bezorgd over de dreigende sluiting van het enige buitenzwembad van Westland.
meer >>


9 november 2005: AD: Onduidelijkheid over Waterman WATERINGEN - Wat hun 2500 handtekeningen voor het behoud van openluchtbad De Waterman in Wateringen hebben opgeleverd, moeten de initiatiefnemers afwachten. De coalitiepartijen lijken hun vingers er niet aan willen te branden.
meer >>


9 november 2005: AD: Westland verzacht bezuinigingen S-GRAVENZANDE - Het openhouden van alle bibliotheken in Westland en zwembad De Waterman in Wateringen en het in stand houden van het schoolzwemmen en het gymnastiekonderwijs: gezien de vele reacties in de afgelopen weken hielden deze bezuinigingsplannen de Westlander het meest bezig.
meer >>


7 oktober 2005: AD: Zwembaden moeten dicht Westland - De gemeente Westland schrapt de vergoeding van vijf ton voor het schoolzwemmen. Bovendien wordt sluiting van de zwembaden De Waterman in Wateringen en De Hoge Bomen in Naaldwijk onontkoombaar geacht. Wel zal onderzoek worden gedaan of het in de toekomst haalbaar is één nieuw zwembad te laten bouwen.
meer >>


23 september 2005: AD: Snijden in theater, zwembaden, ambtenaren en kernconsulenten WESTLAND - De toekomst van De Naald maakt deel uit van de WestlandKoers, de bezuinigingsronde die de gemeente in 2009 structureel vijf miljoen euro moet opleveren. Het is zeker niet de grootste kostenpost, waarop de fracties willen schrappen, maar wel een, die het meest in het oog springt.
meer >>


12 maart 2005: AD: Zwembaden kunnen mee tot 2009 WESTLAND | De nodige onderhoudsbeurten moeten de zwembaden in Naaldwijk en Wateringen nog tot en met 2008 openhouden. De Hoge Bomen in Naaldwijk vergt jaarlijks een kwart miljoen euro, De Waterman in Wateringen een halve ton.
meer >>


13 november 2004: AD: Onderzoek naar doelgroepenzwembad WESTLAND | Op de gemeentelijke investeringslijst voor volgend jaar staat als 'nieuwe post' een bedrag van 257.271 euro voor 'instandhouding zwembad de Hoge Bomen'. Dit suggereert dat de plannen voor een nieuw zwembad van de baan zijn. Niets blijkt minder waar. Er leven zelfs allerlei ideeën met betrekking tot zwembaden en het gebruik ervan. "De ideeën voor een nieuw zwembad zijn er nog steeds", bevestigt wethouder De Goeij (welzijn en sport). "Maar aan de bestaande zwembaden moet natuurlijk wel onderhoud worden gepleegd in de aanloop naar een nieuw zwembad. Overigens geldt dat niet alleen voor de Hoge Bomen in Naaldwijk, maar ook voor de Waterman in Wateringen.
meer >>


19 november 2003: AD: Conflict over nieuwbouw van zwembad WESTLAND | Er is ruzie ontstaan over de bouw van een nieuw zwembad in het Westland. De komst van een 'megazwembad' was al van de baan. Nu heeft Wateringen ook het andere plan getorpedeerd.
meer >>


10 juli 2002: AD: Minder overlast in Westlandse zwembaden2 WESTLAND | De Westlandse zwembaden hanteren een zwarte lijst in de strijd tegen overlast. De zwembaden in Haaglanden en de politie werken samen in het project 'Vrolijk, Veilig'. Die aanpak werpt ook in het Westland zijn vruchten af.
meer >>


5 juli 2002: AD: Monster voelt niks voor megazwembad2 MONSTER | Eén megazwembad in het Westland als alternatief voor de baden in Naaldwijk, Monster en Wateringen? Sportwethouder Van den Burg van Monster is nog nauwelijks van zijn verbazing bekomen: "Ik denk zeker niet aan een gigantische voorziening". Misschien moet er in de nabije toekomst inderdaad een gezamenlijk bad komen, erkent hij.
meer >>